Image

Word taalcoach

Als taalcoach help je mensen bij het spreken van de Nederlandse taal. Dit kan als een-op-een coach, jullie oefenen dan samen ca. 1 uur per week, of als taalondersteuner. Als taalondersteuner help je in de klas.

Lijkt je dit leuk, geef je dan op. Na het invullen van het formulier nemen wij contact met je op voor een intakegesprek.

Informatie voor aspirant taalcoaches

Als taalcoach ga je mensen helpen die vaak al Nederlandse les hebben (gehad). Ze begrijpen meestal wel wat de ander zegt, maar ze durven zelf niet goed Nederlands te spreken. De contactpersoon vrijwilligers probeert bij de intake een goed beeld te krijgen van de deelnemer. Er wordt onder meer gekeken naar zijn of haar spreekvaardigheid en zijn of haar motivatie.

Als taalcoach is het niet de bedoeling dat je gaat lesgeven, je werkt samen met de deelnemer, je taalmaatje, aan een betere spreekvaardigheid.

Het profiel van een taalcoach:

    • spreekt goed Nederlands
    • kan goed luisteren
    • kan goed motiveren
    • kan geduldig dingen uitleggen
    • heeft doorzettingsvermogen
    • heeft plezier in coachen
    • heeft verantwoordelijkheidsgevoel

Voldoe je aan dit profiel? kijk dan eens bij onze vacatures of lees verder als je graag het verschil wilt weten tussen een een-op-een taalcoach en een taalcoach bij het Koning Willem I College.


Wat doet de een-op-een taalcoach?

Taalgilde Den Bosch biedt informele hulp aan anderstaligen die beter Nederlands willen leren spreken. Taalcoaches worden voor dit doel aan één of meerdere anderstaligen gekoppeld. Zij praten met elkaar over onderwerpen naar keuze, oefenen samen met lezen of schrijven of gaan erop uit om praktisch te leren over Nederland en de Nederlandse cultuur.

Taalmaatjes

De taalmaatjes (anderstaligen) zijn afkomstig uit alle delen van de wereld en kunnen om verschillende redenen in Nederland wonen. Het kan gaan om immigranten of vluchtelingen, met verschillende opleidingsniveaus en men kan afkomstig zijn uit een cultuur die veel of weinig verschilt van de onze. Sommigen spreken al redelijk goed Nederlands, anderen nog zeer gebrekkig. Eén ding hebben de aanvragers gemeen: ze vinden het allemaal prettig in contact te komen met mensen die in Nederland wonen en met wie ze vaak voor het eerst eens rustig, gedurende wat langere tijd, Nederlands kunnen praten.

Informele hulp

Het gaat om informele hulp bij het beter leren spreken van de Nederlandse taal, niet om echte taallessen. Je helpt je taalmaatje niet alleen bij het beter leren spreken van de taal, maar ook bij het kennisnemen van onze gewoonten en om zich wat meer thuis te voelen in dit deel van de wereld. En wellicht kun je wat leren van de cultuur en gewoonten van de deelnemer.

Aangezien het informele hulp betreft, ben je in hoge mate vrij te bepalen hoe je die taalhulp wilt geven. Men kan samen praten aan de keukentafel, door de woonplaats lopen, een museum, een monument, een winkel bezoeken. Veel is mogelijk, jouw werkwijze hangt natuurlijk ook af van de voorkeur van je taalmaatje. Zo nodig denken wij graag met je mee. Je bepaalt zelf in overleg met het taalmaatje waar jullie elkaar ontmoeten: bij hem of haar thuis of ergens op een neutrale locatie, zoals de bibliotheek.

Je krijgt van ons een taalwerkplan met daarin oefenmateriaal waarop je terug kunt vallen. Ook neemt een contactpersoon vrijwilligers van het Taalgilde met regelmaat contact met je op om te horen hoe het gaat, maar je kunt natuurlijk ook altijd zelf de contactpersoon benaderen. Regelmatig organiseren we een extra inhoudelijke lezing of workshop voor onze taalcoaches, bijvoorbeeld over inburgering of interculturele communicatie.

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

 Je verdient geen geld met dit werk, maar hopelijk zal het je veel voldoening geven. We gaan ervan uit dat je, afgezien van vakantie, tenminste een jaar lang wekelijks minimaal een uur beschikbaar bent (meer mag natuurlijk ook!). Zo’n ontmoeting met een taalmaatje vraagt soms voorbereiding en vrijwilliger zijn voor het Taalgilde zal je dus de nodige tijd en aandacht kosten.

Je bent altijd vrij een contact te beëindigen wanneer het, om welke reden dan ook, niet ‘klikt’ tussen jou en je taalmaatje. Het kan ook zijn dat het taalmaatje geen enkele vordering maakt, al doe je nog zo je best. Als het contact niet naar tevredenheid verloopt, laat dit dan zo spoedig mogelijk weten aan de contactpersoon vrijwilligers. Er kan dan mogelijk bemiddeld worden of samen met jou gezocht worden naar een ander taalmaatje.

 


Wat doet de taalcoach bij het Koning Willem I College?

Naast het werken op individuele basis, is het ook mogelijk via het Taalgilde als vrijwilliger te worden ingezet bij het Koning Willem I College ter ondersteuning van de lessen die door professionele docenten worden gegeven.

In het kort komt de werkwijze bij het KW I College hierop neer:

  • Een vrijwillige taalcoach wordt per dagdeel ingezet (ochtend, middag of avond);
  • De ondersteuning kan in verschillende lesgroepen plaatsvinden;
  • De docent van het KW I College bepaalt de lesinhoud en geeft aan wat de taalcoach kan bijdragen;
  • De taalcoach werkt dus onder supervisie van de docent;
  • In de lesgroepen zitten leerlingen die toewerken naar het inburgeringsexamen of die toewerken naar het NT2-niveau; deze laatste groep wil graag verder naar een MBO- of HBO-opleiding;
  • Alleen bij het KW I College is er een schakelklas waarin jongeren van 16-18 jaar een traject volgen om vervolgens te kunnen doorstromen naar een reguliere vervolgopleiding VMBO, HAVO of MBO;
  • Het gaat bij de ondersteuning om het oefenen van de volgende vaardigheden: lezen, luisteren, spreken, schrijven en gesprekken voeren;
  • Bij een groep die nog moet alfabetiseren: individuele begeleiding van een cursist bij b.v. schrijf- of leesoefeningen. Begeleiding van een klein groepje bij technisch lezen;
  • Bij verschillen in opleidingsniveau: individuele ondersteuning wanneer een cursist wat trager is dan de rest van de groep of extra ondersteuning bij een wat snellere cursist, die meer uitdaging aankan. Ook extra oefenen met een kleine subgroep;
  • In de schakelklas: taalondersteuning maar evt. ook ondersteuning bij een van de andere vakken die deze cursisten krijgen, zoals rekenen of geschiedenis.

We zoeken ook een contactpersoon vrijwilligers

Om onze grote groep vrijwilligers goed te kunnen ondersteunen, zijn we op zoek naar een tweede contactpersoon vrijwilligers. Wat dit inhoudt kun je lezen onder de vacaturebeschrijving.

 

Kom jij ons team van taalcoaches versterken?

Taalgilde 's-Hertogenbosch

Bokkelaren 2a

5231 BH 's-Hertogenbosch

(073) 689 10 33

Kamer van Koophandel 41083322

Bank NL 79 RABO 00144550555

Volg ons op 

facebook logo png white facebook logo png white facebook icon png 32

voor ervaringen, nieuws en tips